Bearings:

 
съчмен лагерролково конусен лагериглен лагериглен лагерлагер for главина
Basic bearing types:

 

Brief info:

Лагерите са сърцето на една предавка. Там, където има въртеливо движение, винаги или почти винаги има лагери. Те правят възможно предаването на енергия под формата на въртеливо движение чрез специфичен механизъм for поемане на голямо аксиално, радиално или аксиално-радиално натоварване и същевременно свеждане ефекта от силите на триене до възможния минимум. Това се постига чрез разпределяне на натоварването в няколко точки на контакт. Тъй като като контактните елементи са в движение точките на контакт се менят непрекъснато. Това позволява на предавката на работи с минимални загуби на енергия отделяни под формата на топлина и удължава живота на контактните елементи.

Лагерите са много на вид. Тъй като функционалните изисквания for всяко отделно приложение са различни, световната лагерна индустрия предлага голямо разнообразие от лагери - по вид на контактните елементи, по дизайн, размери, геометрия, динамични и статични натоварвания, вид на смазката, термични параметри, ниво на шум, а в най ново време и с вградени телеметрични датчици for отчитане на определени параметри for работата на лагера в реално време. Проектирането и производството на лагери е специфична, висококвалифицирана дейност, задоволяваща най-жестоките изисквания на съвременното машиностроене откъм простота, компактност, функционалност, но в същото време и възможно най-голяма надеждност, ефективност и дълъг живот.

Teokom llc предлага на българския пазар широка гама от търкалящи лагери от различни световни производители. Предлаганото от нас не се ограничава само до продуктите поддържани на склад. В условията на съвременното производство и пласмент, поддържането на складови наличности от всеки вид лагери е задача непосилна и for най големите световни фирми. Ето защо ние работим в тесен контакт с различни производители. Това ни прави гъвкави и ефективни, а обхвата на продаваните от нас products - огромен. Информация for някои от най-големите наши доставчици ще намерите на страницата "Партньори".

A bit of history:

Механизми с елементи на лагерно тяло са били изработвани от древността до наши дни. Например преместването на огромни каменни блокове for строителството на египетските пирамиди върху въртящи се, кръгли дървени трупи може да се счита като далечен предшественик на днешните ролкови лагери. До XIX век човечеството постепенно усъвършенствало идеята си for лагера като механизъм for предаване на движение и бавно се доближавало до конструирането на лагери от съвременен тип. Прелом в производството им обаче настъпва през 1853, когато немският техник и изобретател Фридрих Фишер, син на Мориц Фишер създава напълно автоматичен фрезоващ струг, функциониращ подобно на мелнични камъни. До този момент лагерните сачми се правели от ръчно обработени стоманени пръти. Поради неточността на ръчната обработка, сачмите се различавали по размери и овал, направените от тях лагери се натоварвали различно и постоянно се деформирали. Изобретението на Фишер дало възможност да се шлифоват закалени стоманени сачми до желана форма и гладкост. Изделията направени с такива сачми били вече качествено нов етап в световното производство на лагери и бързо завладели света.

През 1898 Хенри Тимкен, проницателен американски иноватор в прозводството на файтони, патентова ролково-конусния лагер, който използва като търкалящи тела rollers с формата на пресечен конус вместо сачми. През следващата година той основава компания носеща неговото име for производството на изобретението му. Век по-късно и до днес фирмата Тимкен е най-крупният производител на ролково-конусни лагери в света.

В съвременното производство на лагери се използват авангардни достижения на науката и техниката от различно естество. С навлизането на компютрите обаче, разнообразието им като форма, геометрия, динамични и статични показатели и се увеличава неимоверно. Компютърните технологии позволяват виртуално да се експериментират лагери и лагерни възли с най-различни параметри, без да е произведен дори един брой. Това се отнася също и до използваните материали и тяхното поведение при различни работни условия. Добър пример в това отношение са микролагерите използвани в компютърните твърди дискове или пък керамичните лагери.


Belts:

 
пистов ремъкангренажен ремъкремъчни pulleysтрапецовидни ремъци
Basic belt types:

 

Brief info:

Трапецовиден, клиновиден или V-образен - това е каучуковият ремък, който задвижва агрегати като динамото на колата, компресора на климатика, помпата на сервоусилвателя или водната помпа, ярмомелката в селския двор на Бай Иван, мотофрезата в лозето на съседа му Бай Пешо и още много други машини във всички области на човешката дейност.

Нарича се така заради "V"-образната форма на напречното му сечение. Стените на ремъка се трият в стените на ремъчната шайба и вследствие на сцеплението въртеливото движение се предава от задвижващия към задвижвания вал. Някои ремъци са напречно набраздени(назъбени) по вътрешната си повърхност с цел увеличаване на сцеплението, охлаждане на ремъка и for намаляване на усилието при огъване на ремъка около шайба с малък диаметър.

Някои автомобили използват единствен плосък ремък - "пистов ремък" (наричан още серпентинов ремък или ремък с надлъжни канали) for задвижването на няколко агрегата едновременно. Това е удобно, тъй като отпада нуждата от монтаж и употреба на няколко отделни ремъка. Натегната с пружина ролка го поддържа опънат, елиминирайки нуждата от повторно натягане при подмяна на ремъка. Зъбни каучукови ремъци се използват for задвижване на разпределителния вал.

След три или четири години разпъване и безброй обороти на шайбите повечето ремъци се нуждаят от подмяна. Днес, благодарение на начина по който са произведени, е трудно да се определи състоянието на даден ремък на око. Времето и изминатите километри трябва също да се вземат предвид. Ето защо повечето експерти препоръчват превантивна подмяна на ремъците на всеки три или четири години, независимо от начина, по който изглеждат.


Seals:

Brief info:

Семерингите в масовия случай са уплътнители for радиални валове. Където има движение, има триене. Намаляването на триенето е възможно чрез смазване с масла и/или греси. Семерингите спират изтичането на смазката от смазвания възел и я предпазват от външни замърсители - вода, прах, твърди частици, химически вещества и др. В хода на времето производителите на семеринги са разработили изделия с различен дизайн и от различни материали, които най-добре да отговарят на нуждите на проектирания механичен възел. Разнообразието им се увеличи още повече с навлизането на нови и новооткрити вещества и материали.

Basic oil seal types:

Семеринг с каучукова повърхност на външния диаметър

Най-разпространеният тип семеринг. Покритието му позволява да се приспособява към неравности или изменения на леглото в следствие на температури. Подходящ for уплътнение на течности с нисък вискозитет и газове.

без прахозащитен ръб с прахозащитен ръб

 

Семеринг с метална повърхност на външния диаметър

При този вид семеринги външният диаметър е от шлифован метал с цел повишаване на сцеплението. Размерът на леглото трябва бъде точно фиксиран, защото неговото разширение не може да бъде компенсирано.

без прахозащитен ръб с прахозащитен ръб

 

Семеринг с метална повърхност на външния диаметър тип "касета"

Притежава същите характеристики като предишния семеринг с метална повърхност и е подсилен с втори метален пръстен с цел повишаване на структурната издържливост.

без прахозащитен ръб с прахозащитен ръб